Kérd le a tulajdoni lapot, és elkerülöd a meglepetést!

Akár vásárolsz, akár eladsz ingatlant, a tulajdoni lapot szinte 0. lépésként érdemes lekérni a Földhivatal rendszeréből. Rengeteg meglepetéstől, és későbbi csalódástól óvhatod meg magad. Ez néhány perces művelet, viszont rengeteg hasznos infót megtudhatsz belőle. 🤝

 

A következőkben megosztok veled kedves olvasó, egy nem mindennapi tanulságos esetet. Egyik korábbi ingatlan tulajdonosom megbízott, hogy adjam el a budapesti belvárosi lakását. A személyes találkozónk során azt mondta, teljesen tehermentes az ingatlan, illetve Ő az egyedüli tulajdonosa a lakásnak.

Az első dolgom volt lekérni a tulajdoni lapot. És ekkor olyat tapasztaltam, amit soha korábban! A tulajdoni lapon egy 1992-ben felvett munkáltatói kölcsön szerepelt rajta a Tejipari Vállalattól. Azonnal felhívtam, és megkérdeztem tőle, hogy erről mit tud? Azt mondta, hogy azt az ezeréves kölcsönt már régen visszafizette. Én elhittem neki amit mond, de tájékoztattam, hogy ettől ez a lakás így nem eladható. A probléma az volt, hogy aktív teherként szerepelt tulajdoni lapon, így ennek azonnal utána kellett járni. Ennek a kölcsönnek a törlése több hetet vett igénybe, hiszen a cég megszűnt, meg kellett keresni a jogutódot. Végül sikerült letörölni a kölcsönt.

Gondoljunk csak bele: nem kérjük le az értékesítés elején a tulajdoni lapot. Majd megérkezik a vevő, és a szerződéskötés aláírásakor szembesülünk az ezeréves munkáltatói kölcsönnel. Nagy eséllyel a vevőt ott azonnal elveszítjük. 

 

Ezért kell előre dolgozni, és lekérni a tulajdoni lapot az értékesítés elején. Ugyanakkor azt is fontos tudni, hogy mit kell rajta nézni.

 

Megtudhatod a tulajdoni lapból, hogy az ingatlannak:

🔹 mi a megnevezése (pl. családi ház, társasházi lakás, zárkerti, stb).

🔹 hány oldalból áll,

🔹 kik a tulajdonosai és milyen arányban,

🔹 áthúzott tételeket (pl korábbi tulajdonosokat) hagyd nyugodtan figyelmen kívül,

🔹 a nem áthúzott, tehát aktív tételeket viszont alaposan vegyük szemügyre,

🔹 van-e bejegyzett teher (pl. hitelfelvétel során jelzálog, jelentős közös költség tartozás esetén eljárás)

 

💬Tipp: mindenképpen ellenőrizd tulajdoni lapot, ugyanis eladáskor / vásárláskor a bizalmat erősíti eladó és vevő között, ha a tulajdoni lapon szereplő információk megegyeznek a szóban elhangzottakkal.


Megjegyzés: 2023.01.01. naptól megszűnt a nem hiteles tulajdoni lap. Ezután már csak hiteles tulajdoni lap kérhető le a Földhivatal  online rendszeréből. E blog bejegyzés keletkezésekor a tulajdoni lap díja 3000 Ft.

Küldd el annak, akinek ez a bejegyzés jól jöhet!

Ezek a bejegyzések is érdekelhetnek:

Előzmény: úgy adódott, hogy a napokban megbíztak egy szerkezetkész, be nem fejezett ingatlan eladásával kapcsolatban. Ilyen esetekben úgy gondolkodom, ha már megbíznak egy ingatlan eladásával, akkor rakjak mögé értéket. Amikor

Tovább olvasom »

Akár vásárolsz, akár eladsz ingatlant, a tulajdoni lapot szinte 0. lépésként érdemes lekérni a Földhivatal rendszeréből. Rengeteg meglepetéstől, és későbbi csalódástól óvhatod meg magad. Ez néhány perces művelet, viszont rengeteg

Tovább olvasom »

A múlt hónap közepén egy érdekes ingatlan bemutatásom volt. Egy társasházban lévő lakást mutattam meg neki. Megkérdezte az érdeklődő, hogy „tudom-e mennyi pénze van a társasháznak?„ – Mondom „igen, tudom,

Tovább olvasom »
Scroll to Top